Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Radicaal kiezen voor een andere weg

Met de campagne 'Versterk de kerk in het Midden-Oosten' vraagt Kerk in Actie aandacht en steun voor de kerk in deze regio. Temidden van conflict, politieke instabiliteit en economische onzekerheid bieden kerken noodhulp, troost en hoop. Kerk in Actie-relatiebeheerder Wilma Wolswinkel bezocht Israel en Palestina en zag hoe christelijke, Joodse en Palestijnse initiatieven zich inzetten voor dialoog en vredesopbouw. Wolswinkel reisde samen met een tv-ploeg van het programma 'Petrus in het Land' (KRO-NCRV).

Door: Wilma Wolswinkel

"Met een cameraploeg op reis naar Israel en Palestina... Het gaf een dubbel gevoel. Aan de ene kant een geweldige kans om de verhalen van onze partners te delen. Aan de andere kant gaat een bezoek aan Israël en Palestina je nooit in de koude kleren zitten. De impact van 7 oktober 2023 heeft dit gevoel alleen maar versterkt. 
Voor Petrus in het Land maken we twee uitzendingen met Joodse en Palestijnse organisaties waarmee we al vele jaren optrekken. De angst en trauma’s aan beide kanten zitten diep. Eén van de Palestijnse geïnterviewden vertelde me over een gesprekje dat ze die ochtend met haar tienerzoon had gehad. “Mama, je gaat toch geen domme dingen zeggen... straks beland je in de gevangenis.”  

Chaos, rauwheid, onrecht

Het is verleidelijk om in een tv-uitzending vooral de hoopvolle verhalen te willen vertellen. Maar doe je daarmee wel recht aan de chaos, de rauwheid, het onrecht? Zo ontmoeten we in de tweede aflevering Daoud Nassar van Tent of Nations, een educatieve boerderij in de buurt van Bethlehem. Hij en zijn familie durven amper meer hun land te betreden vanwege intimidatie en geweld door kolonisten. Ondertussen zijn er vijftien containers direct naast hun land opgesteld, een nederzetting in wording... Hoelang houden ze dit vol? Nederlandse en internationale vrijwilligers vormen een ‘beschermende aanwezigheid’. 

Indringende plek

Ook bezochten we het terrein van het Nova-muziekfestival waar 364 jonge mensen op 7 oktober de dood vonden. Het is een indringende plek. Mensen lopen in stilte en met verstarde blik langs de monumentjes voor de slachtoffers. Een enkeling barst in tranen uit. Op deze plek spreken we Avi Dabush, directeur van Rabbis for Human Rights. Hij maakte zelf de aanval van 7 oktober mee in zijn kibbutz Nirim. Zijn boodschap aan de Nederlandse kijker is helder: ‘Je kunt pro-Israël zijn en pro-Palestijns. Je mag van dit land houden, zionist zijn. Maar juist als je van dit land houdt, zul je begrijpen dat er vrede nodig is, dat de bezetting moet stoppen.”   

Stemmen van hoop

Ik was onder de indruk van al die mensen die voor onze camera's hun verhaal deden. Want hoewel ze zeker niet allemaal hetzelfde denken over de situatie in hun land, de onderliggende waarden waren praktisch altijd hetzelfde: menselijke waardigheid, gelijkheid, gerechtigheid en vrede. Allemaal kiezen ze voor een ‘alternatieve’ weg, weg uit de extremen waarin voor één van beide groepen geen plaats is. Of zoals Avi Dabush het verwoordt: “Uiteindelijk moeten we een manier vinden om samen te leven, from the river to the sea.” Dit is geen slappe houding, maar juist enorm radicaal. Het biedt een ruimte waar trauma’s en pijn een plek krijgen, waar onrecht wordt benoemd, waar je in verbinding blijft, ook al wil je het liefst soms weglopen (en moet je dat soms ook een tijdje). Waar je je niet bij de huidige situatie neerlegt, maar handelt vanuit die universele waarden die leven brengen. De Petrus in het Land-uitzendingen geven stem aan die alternatieve weg. Het is mijn hoop en verlangen dat deze stemmen uit Israël en Palestina de kerk in Nederland mogen inspireren en uitdagen." 

 Foto: KRO-NCRV

Over dit project

Vrede in het Midden-Oosten lijkt verder weg dan ooit. Mensen zijn bang, moe en wanhopig. Toch blijven we geloven in een betere toekomst. Kerken ter plekke spelen hierbij een onmisbare rol. Kerk in Actie steunt hen bij noodhulp, het bieden van bestaanszekerheid en werken aan vredesopbouw.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Versterk de kerk - Bouwen aan vrede in het Midden-Oosten

OSZAR »